Teologické smerovanie  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Je bežnou praxou, že biblickí veriaci aj sami seba zatrieďujú do niektorého biblického prúdu, hnutia, myslenia či vieroučného vyznania.


Pritom sa často chápe vyjadrenie a štúdium biblických právd v systematickej, usporiadanej (alebo doktrinálnej) forme za niečo úplne odlišné od skutočného života viery (každodenného praktického žitia viery), ktorý je prejavom osobného vzťahu (života) s Bohom, zvestovaním evanjelia a pod. Faktom ale je, že každý veriaci je „teológ“! Pritom pod týmto slovom (a tiež pod slovom „teológia“) myslíme: myšlienky a reč, ktoré pochádzajú z poznania Boha.


Uveril som evanjeliu Ježiša Krista a prežil som duchovné znova narodenie. Všetci, ktorým sa toto znova narodenie udialo, spoznali a spoznávajú Boha a preto môžu povedať, že trochu chápu jeho prirodzenosť a jeho činy a preto aj o nich hovoria. A to je to, čo hovorím vyššie: Svojim spôsobom všetci títo máme akúsi teológiu bez toho, či sme sa vôbec niekedy snažili učenie Písma zosystematizovať a vyjadriť v ucelenej forme. Takže, teológia je záležitosť každého jednotlivého veriaceho človeka, a v tomto zmysle je každý veriaci v evanjelium Ježiša Krista teológom.



Umiestnené dňa: 10. 12. 2014.

Upravené dňa: 23. 5. 2020.