Ľudský duch – svieca Hospodinova  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Dych človeka je sviecou Hospodinovou, ktorá spytuje všetky vnútornosti jeho života.

Príslovia 20:27


Podľa tohto slova je ľudský duch vo svojej funkcii svedomia svetlom od Pána. Toto slovo vlastne umožňuje porozumenie známemu Ježišovmu výroku z kázania na hore: „Sviecou tela je oko. Keby teda bolo tvoje oko prosté, celé tvoje telo bude svetlé; ale keby bolo tvoje oko zlé, celé tvoje telo bude tmavé. Ak teda svetlo, ktoré je v tebe, je tmou, aká veľká bude sama tma?“ (Matúš 6:22-23).


Ale nám Boh zjavil skrze svojho Ducha. Lebo Duch spytuje všetko, aj hlbiny Božie. Lebo kto z ľudí vie, čo je v človekovi okrem ducha človeka, ktorý je v ňom? Tak ani vecí Božích nepoznal a nezná nikto, iba Duch Boží. A my sme nedostali ducha sveta, ale Ducha, ktorý je z Boha, aby sme vedeli, čo všetko nám je z milosti darované od Boha.“ (1. Korintským 2:10-12).


Božím Duchom osvietený duch človeka osvetľuje aj najtajnejšie kúty nášho vnútra. Je to tak, aj keď skutočnosť medzi veriacimi v Krista vypadá čiastočne úplne inak. Nezrelosť a slepota mnohých veriacich nehovorí proti účinnosti nášho znovuzrodeného ducha, skôr ukazuje, ako sme neposlušní, keď premeškávame Bohom ponúkané príležitosti.


Ešte jednu vec ukazuje posledný citát veľmi výrazne. Pohľad do nášho vnútra, táto analýza uskutočňovaná duchom, je možná skutočne len pomocou tohto kanála, a aj to len v jednom smere. To znamená, že ako duchovní ľudia nemôžeme byť ostatnými ľuďmi celkom preskúmaní. Len duch umožňuje vhľad do našej situácie, zvonku neexistuje bez ďalšieho žiaden vhľad. Tak zostávame ako veriaci v Krista - a nielen z toho dôvodu - pre psychológa mystériom (W. Margies). Funkcia ducha ako svedomia má naproti tomu širokú účinnosť, účastní sa tu sám Boží Duch a dosahuje z hlbín Boha až do najvzdialenejších kútov nášho vnútra.


Vytvorené dňa: 20. mája 2013.

Upravené dňa: 25. júna 2013.


Späť na Pojednanie o duchu.

Späť na sériu článkov Telesný a duchovný človek.