Človek a spoločenstvo s Bohom  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Skrze Ducha, ktorý je nám daný, po duchovnom narodení, môžeme mať spoločenstvo s Bohom skrze nášho ducha:


A ten, kto sa pripojuje k Pánovi, je s ním jeden duch.“

1. Korintským 6:17


Ale ide hodina a je teraz, keď praví modlitebníci budú sa modliť Otcovi v duchu a v pravde, lebo aj Otec hľadá takých modlitebníkov, ktorí by sa mu tak modlili.“

Ján 4:23

Lebo mojím svedkom je Boh, ktorému svätoslúžim vo svojom duchu v evanjeliu jeho Syna, ako sa neprestajne zmieňujem o vás

Rímskym 1:9

a môj duch plesá nad Bohom, mojím Spasiteľom.“

Lukáš 1:47


Človek skutočne môže prežiť zážitok spoločenstva s Bohom. Ale neveriaci úžas ľudí, ktorí nie sú znovuzrodení a pýtajú sa, ako je to možné, a prečo sa im to tak nedeje, dokazuje, že bez znovuzrodenia, ktoré je podľa Ježišových slov novým stvorením nášho ducha Božím Duchom, nie je táto skúsenosť možná. Jedine prostredníctvom znovuzrodeného ducha prežívame posiľňujúcu, korigujúcu a radosť prinášajúcu Božiu prítomnosť. {Tak prúdi k nám aj uzdravenie do duše a do nášho tela}. Iná postupnosť sa nedá dokladovať, jednoducho nie je doložiteľná; znamenalo by to chcieť vystúpiť na nebo a stiahnuť Boha dole. „Čo teda robiť? Budem sa modliť duchom, ale sa budem modliť aj mysľou; budem spievať chvály duchom, ale budem spievať chvály aj mysľou.“ (1. Korintským 14:15).


Duševná žiadosť nemôže uchopiť Boha. Výroky ako "spev v duchu", "chvála v duchu", "Jakobov duch ožil" (keď dostal dobrú správu) názorne ukazujú, že duch sám môže prežívať radosť a pohnuté spoločenstvo s Bohom bez toho, aby potreboval sprostredkovanie duše. Vnútornej skúsenosti duchovných pochodov je však spravidla napriek tomu dosiahnuté pomocou duše. City reagujú a nasledujú skúsenosť ducha.


Ľudský duch je neviditeľný a nemá žiadnu, vedeckými metódami uchopiteľnú formu. Preto ho ani nemôžeme lokalizovať tak, ako napríklad orgány pocitov.


Vytvorené dňa: 20. mája 2013.

Upravené dňa: 25. júna 2013.


Späť na Pojednanie o duchu.

Späť na sériu článkov Telesný a duchovný človek.