Telo je chrám  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Či neviete, že ste chrámom Božím, a že Duch Boží prebýva vo vás?

1. Korintským 3:16


Tak ako Boh v minulosti prebýval v chráme (konkrétne vo svätyni svätých), tak rovnako prebýva Svätý Duch vo veriacich v Ježiša Krista.


Svätostánok a chrám sa skladali z troch častí:

1. vonkajšie nádvorie. Toto je viditeľná, vonkajšia a verejná časť, kam môže každý vstúpiť.

2. Druhou časťou je svätyňa. Do nej mohli vstúpiť len kňazi v čase, keď konali službu. Pritom sú však stále ešte pred oponou, ktorá oddeľovala svätyňu od tretej, najvnútornejšej časti chrámu.

3. Svätyňa svätých. V tejto časti prebýval Boh a sem mohol vstúpiť len veľkňaz, a to iba raz za rok (na deň zmierenia, Jom Kipur).


Človek je ako Boží chrám. Skladá sa z troch častí. Telo je ako vonkajšie nádvorie, je okolo ostatných dvoch častí. Tým, že je zvonku, jeho život vidia všetci. Smerom dovnútra je ľudská duša, ktorá je vnútorným životom človeka, je jeho vedomím. Ešte ďalej dovnútra, „za oponou“, je miesto pre ľudské oči neviditeľné. Tam sa nachádza ľudský duch; duch je hlbšie ako ľudské vedomie. Práve v tomto mieste, v tejto časti svojej bytosti, človek prežíva spoločenstvo s Bohom.


Všetko, čo sa deje vo vonkajšom nádvorí a vo svätyni, je určované Božou prítomnosťou vo svätyni svätých, ktorá je najsvätejším miestom chrámu. Je to tiché a pokojné miesto, ale všetka činnosť vo svätyni je riadená inšpiráciou z tohto miesta, zo svätyne svätých.


Duchovný význam toho, o čom tu hovoríme je jednoduchý a ľahko pochopiteľný. Duša je orgánom našej osobnosti. Je zdanlivo pánom činnosti celej našej bytosti. Dokonca aj telo je pod jej vedením. Aj pred pádom duša vykonávala mnoho činností a skutkov, všetko ale bolo pod kontrolou ducha. Božie poradie našej bytosti je:

1. duch (najvnútornejšia, najvyššia, najdôležitejšia zložka),

2. duša a

3. telo (vonkajšia, najnižšia zložka).


Vytvorené dňa: 20. mája 2013.

Upravené dňa: 25. júna 2013.


Späť na sériu článkov Telesný a duchovný človek.