Čo s manželstvom predtým rozvedených?  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


V článku O manželstve v dejinách ľudstva, Solas 21, zima 2013, str. 29, sme okrem iného uviedli, že manželská zmluva (manželský zväzok) zaniká len smrťou jedného z manželov (neruší sa rozvodom – 1. Korintským 7:39). Písmo po prípadnom rozvode rozvedeným dáva len dve možnosti: Buď sa zmieria, alebo zostanú rozvedení, „neženatí“ (1. Korintským 7:11). Písmo uzavretie ďalšieho manželstva rozvedených nepripúšťa. Čo však v prípade, ak už došlo k novému manželstvu rozvedeného, rozvedených?


Práve v súvislosti s uzavretím ďalšieho manželstva rozvedených vzniká najmä u veriacich veľa otázok. Obyčajne tieto otázky sú typu: Čo vtedy, keď …sa rozvedení vzali? …keď uzavreli ďalšie manželstvo ešte pred uverením? Môžu predtým rozvedení manželia slúžiť v cirkvi takým alebo onakým spôsobom? Môžu sa spolu s ostatnými zúčastňovať Večere (Pamiatky) Pánovej? A tomu podobné otázky, ktorých môže byť veľké množstvo, lebo sú obyčajne položené vzhľadom na nejakú vždy inú konkrétnu situáciu a konkrétneho muža alebo ženu. V tomto článku budeme hľadať biblickú odpoveď na otázky súvisiace s ďalším manželstvom uzavretým po predchádzajúcom rozvode.


 


Jedine Písmo (Sola Scriptura)


Ak chceme poznať biblickú odpoveď na tému manželstva uzavretého po predchádzajúcom rozvode, musíme ju hľadať jedine v Biblii. Len odpoveď Biblie je biblická odpoveď. Preto tu, v tomto článku, pri hľadaní odpovede na otázky súvisiace s manželstvom predtým rozvedeného, rozvedených, budeme postupovať týmto spôsobom – odpoveď hľadáme v Biblii. Čo teda hovorí Biblia o manželstve predtým rozvedených?



Kto si berie rozvedenú…


Manželstvom uzavretým po rozvode vzniká stav, ktorý Pán Ježiš a aj ostatné novozmluvné spisy, nazýva cudzoložstvom. V evanjeliách o tom vypovedajú pasáže Matúš 5:27-28+32, zvlášť verš 32; Matúš 19:3-10, zvlášť verš 9; Marek 10:2-12, zvlášť verše 11 a 12; Lukáš 16:18 a v epištolách zase texty 1. Korintským 7:1-42, zvlášť verše 11 a 39, Rímskym 7:1-3, zvlášť verš 3.


Znovu pripomenieme, čo Biblia hovorí o manželskom vzťahu. Manželstvom muž a žena vstupujú do zmluvy (Malachiáš 2:14) a stávajú sa jedným telom (1. Mojžišova 2:24; Matúš 19:5, Matúš 19:6; Marek 10:8 „…a budú jedno telo; …nie sú viacej dvoje, ale jedno telo“).


Manželstvo je zmluvný vzťah, ktorý platí stále a nezrušiteľne, kým žije jeden z manželov: „Lebo vydatá žena je priviazaná k živému mužovi zákonom…“ (Rímskym 7:2) a „Žena je viazaná zákonom, dokiaľ žije jej muž…“ (1. Korintským 7:39). Tu je napísané, že jedinou platnou podmienkou trvania uzavretého manželstva, platnosti uzavretej manželskej zmluvy je, že ešte žije ako manžel, tak aj manželka – že žijú obaja. Platí to aj opačne: Ak žije manžel a aj manželka, tak je stále v platnosti manželstvo, do ktorého vstúpili – tak je stále platná manželská zmluva, ktorú vstupom do manželstva uzavreli. Je samozrejmé a logické, že sa tým myslí manželstvo, ktoré uzavreli tak, že ani muž predtým nebol ženatý a ani žena predtým nebola vydatá.


Manželský vzťah alebo manželská zmluva zaniká len smrťou jedného z manželov: „Ale keby zomrel muž, slobodná je od zákona…“ (Rímskym 7:2) a „…ale keby zosnul jej muž, je slobodná a môže sa vydať za koho chce…“ (1. Korintským 7:39). Všetko, čo je napísané v týchto a ďalších veršoch a vo veršoch súvisiacich s manželstvom, rozvodom a ďalším sobášom predtým rozvedených, platí rovnako ako pre ženu, tak aj pre muža.



Vstup rozvedeného do nového manželstva je cudzoložstvom:

Matúš 5:32 „…ktokoľvek by si vzal za ženu prepustenú, cudzoloží.

Matúš 19:9 „A hovorím vám, že ktokoľvek by prepustil svoju ženu pre inú príčinu ako pre smilstvo a vzal by si za ženu inú, cudzoloží, a ten, ktorý si vezme za ženu prepustenú, cudzoloží.

Marek 10:11-12 „A povedal im: Ktokoľvek by prepustil svoju ženu a vzal by si za ženu inú, dopúšťa sa pri nej cudzoložstva; a keby žena prepustila svojho muža a vydala by sa za iného, cudzoloží.

Lukáš 16:18 „Každý, kto prepúšťa svoju ženu a berie si inú, cudzoloží; a každý, kto si berie prepustenú od muža, cudzoloží.“

Rímskym 7:3 „A tak teda, kým žije muž, budú ju volať cudzoložnicou, keby bola ženou inému mužovi…


Môžeme sumárne uzavrieť, že: Biblia manželstvo predtým rozvedeného (rozvedených), pokiaľ aspoň jeden z ich predchádzajúcich partnerov žije, prehlasuje bez akejkoľvek výnimky a bez ohľadu na akékoľvek okolnosti za cudzoložstvo a cudzoloženie a oboch týchto partnerov za cudzoložníkov! Je to prehlásenie priame, jasné, zrozumiteľné, jednoznačné a nekompromisné. Z tohto pomenovania niet žiadnej výnimky!



Čo vtedy, ak už došlo k uzavretiu nového manželstva rozvedeného?


Vyššie sme uviedli a ukázali z Písma, že novým manželstvom rozvedeného, rozvedených, vzniká stav pretrvávajúceho cudzoložstva, pričom nezáleží na tom, či k rozvodu došlo pred alebo po uverení v evanjelium Ježiša Krista, a či k uzavretiu nového manželstva došlo pred alebo po uverení v evanjelium Ježiša Krista, alebo či k uzavretiu takéhoto manželstva došlo z nevedomosti. Vzniká ale vážna otázka: Keď takýto manželský pár (prípadne zbor, do ktorého patria) rozpozná, že toto nové manželstvo predstavuje stav pretrvávajúceho cudzoložstva a dospeje k postoju srdca, že je potrebné učiniť pokánie a nápravu tohto hriešneho stavu (opustiť hriech), aké konkrétne riešenie bude možné považovať za trvalé pokánie a trvalú nápravu (za trvalé riešenie) takto vzniknutého cudzoložného stavu?


Pálčivosť tejto otázky tkvie v tom, že novozmluvné spisy neuvádzajú na túto otázku priamu, výslovnú odpoveď, a tým nedávajú priame konkrétne riešenie takto vzniknutého cudzoložného stavu, ostávajú len pri konštatovaní, že takéto manželstvo je trvalé cudzoložstvo.


(Článok Čo s manželstvom predtým rozvedených? je publikovaný v časopise Solas číslo 22, str. 21 - 24)


Téma "Manželstvá predtým rozvedených" pokračuje článkom: "Návrh riešenia trvalého cudzoložného stavu nového (ďalšieho) manželstva predtým rozvedených".



Umiestnené na web dňa: 3. 4. 2014.

Upravené dňa: 4. 4. 2014.