Cirkev prvorodených 7  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Ale ste pristúpili k slávnostnému zhromaždeniu a k zboru prvorodených
Židom 12:22-23



Účel Cirkvi


V súvislosti s povahou a charakterom Cirkvi je vhodné pripomenúť aj účel, pre ktorý bola Cirkev povolaná v existenciu. Zámer Pána nebol, aby Cirkev existovala samoúčelne, povedzme ako jedno spoločenské združenie podobne zmýšľajúcich členov. Naopak, Cirkev je spoločenstvo stvorené účelovo, je to spoločenstvo, ktoré Kristus stvoril pre svet. Kristus dal sám seba za Cirkev a potom ju zmocnil darom Svätého Ducha, aby mohla naplniť Boží plán a účel. Z celého poslania Cirkvi si všimnime štyri účely: hlásanie evanjelia, uctievanie, budovaniesociálna zodpovednosť.


Hlásanie evanjelia:

Ústredné miesto medzi Ježišovými poslednými pokynmi, ktoré dal učeníkom, skôr ako vystúpil do neba, zaberá jeho príkaz (nie návrh!) hlásať evanjelium svetu a vychovávať nových učeníkov (Matúš 28:19; Skutky 1:8). Kristus týchto evanjelistov neponechal na ich schopnosti alebo metódy. Poveril ich, aby išli pod jeho autoritou (Matúš 28:18) a v moci Svätého Ducha (Skutky 1:8). Usvedčovanie z hriechu bude konať Duch (Ján 16:8-11), učeníci majú hlásať evanjelium. Táto úloha je stále povinnou súčasťou poslania Cirkvi: Cirkev je povolaná byť spoločenstvom, ktoré hlása evanjelium. Veriaci by nemali strácať z pamäte, že sú zodpovední za oddanosť a vernosť v službe hlásania evanjelia.


Uctievanie:

Cirkev je povolaná byť spoločenstvom, ktoré uctieva. Opravdivé uctievanie je charakterizované skutočnosťou, že Cirkev sústreďuje svoju pozornosť na Pána a nie na seba. A keď je uctievaný sám Boh, vtedy aj veriaci znova a znova prijímajú požehnanie a posilnenie. Vlastne každý aspekt života veriaceho by mala charakterizovať túžba vyvyšovať a oslavovať Pána.


Budovanie:

Tretím účelom Cirkvi je byť budujúcim spoločenstvom. Pri hlásaní evanjelia sa Cirkev zameriava na svet, pri uctievaní sa Cirkev zameriava na Boha a pri budovaní sa Cirkev (oprávnene) zameriava na seba. Veriaci sú v Písme opakovane vyzývaní, aby sa budovali navzájom na zrelé spoločenstvo veriacich (napr. Efezským 4:12-16). Budovanie je možné docieliť mnohými praktickými spôsobmi: napr. vyučovanie a cvičenie druhých v Božích cestách a o Božích pravdách, čo je iste cenným prínosom do domácnosti viery (Matúš 28:20; Efezským 4:11-12). Pomoc tvrdohlavému bratovi či sestre zostať a ísť ďalej cestou viery, zdieľať sa s núdznymi, niesť navzájom svoje bremená, vytvárať príležitosti pre zdravé kresťanské obecenstvo a spoločenský kontakt, to všetko (a ďalšie iné) sú spôsoby, ako budovať Kristovo Telo.


Sociálna zodpovednosť:

Cirkev je povolaná byť spoločenstvom so sociálnou angažovanosťou a zodpovednosťou. Toto povolanie, žiaľ, mnohí evanjelikáli aj letniční nedoceňujú alebo zanedbávajú. Zanedbávaním sociálnej angažovanosti však prehliadame biblické výzvy, aby Boží ľud plnil tieto záväzky. Ježišovu službu charakterizuje láskyplný súcit s trpiacimi a vydedencami tohto sveta (Matúš 25:31-46; Lukáš 10:25-37). Vyjadrovať Kristovu lásku hmatateľným spôsobom môže byť nesmierne dôležitým prostriedkom, ktorým bude Cirkev plniť svoje poslanie dané od Boha. Vo všetkom svojom poslaní alebo účele Cirkvi je nevyhnutné, aby motívy a metódy smerovali k tomu, aby sme robili všetko na Božiu slávu.


Článok bol spracovaný s použitím textov uvedených v zozname.


Späť na začiatok článku.


Späť na Obsah a zoznam článkov série Cirkev prvorodených.


Vytvorené: 30. mája 2012
Upravené:  25. 2. 2023