vyučovanie
O nič sa nestarajte!  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Ale keď sa ty modlíš, vojdi do svojej komôrky a zavrúc svoje dvere modli sa svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti,

a tvoj Otec, ktorý vidí v skrytosti, odplatí ti zjavne.

Matúš 6:6

Čítať ďalej...
 
Chráňte sa pred filozofiou!  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

alebo: Filozofia - a čo s ňou?


1. časť. Filozofia v dobe ranej cirkvi


Hľaďte, aby vás niekto nezajal v lúpež filozofiou (svetskou múdrosťou) a prázdnym zvodom učiac podľa podania ľudí, podľa živlov sveta a nie podľa Krista

Kolosenským 2:8


Evanjelium spasenia z milosti vierou v ukrižovaného a z mŕtvych vstalého Ježiša Krista sa zvestuje už približne 2000 rokov. Táto dobrá správa však neprišla do sveta v ktorom by neexistovalo žiadne náboženstvo, alebo že by ľudia nemali nejaké predstavy o živote, alebo že by nemali nejaké odpovede na svoje otázky o pôvode sveta, o svojej existencii a o tom, čo bude po smrti.

Čítať ďalej...
 
Ľudská bytosť  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Človek je stvorený. Písmo ho popisuje ako trojzložkovú bytosť, stvorenú na obraz Boží (1. Mojžišova 5:1 a porovnaj s veršom 5:3). Je to bytosť pozostávajúca z tela (mäsa), duše a ducha. Tieto jeho súčasti sú do určitej miery samostatné, ale súčasne sú spolu úzko prepojené a ovplyvňujú jedna druhú.

Čítať ďalej...
 
Telesný a duchovný človek. Úvod a terminologické poznámky.  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Po mojom obrátení a znovuzrodení a po tom, ako som sa zahĺbil do čítania Biblie, som dostal a verím, že od Pána, veľkú túžbu porozumieť takým otázkam ako: duch, duša, znovuzrodenie, spasenie, nové stvorenie a iným, týmto podobným témam. Dovtedy som počul o duši a tele ako o dvoch zložkách človeka, ale Písmo hovorí aj o duchu človeka. Čo je to?

Čítať ďalej...
 
Stvorenie človeka  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Zo série článkov: Telesný a duchovný človek.


Z Biblie, zo správy o stvorení vieme, že človek bol stvorený: „A Boh stvoril človeka na svoj obraz, na obraz Boží ho stvoril, mužské a ženské pohlavie ich stvoril.“ (1. Mojžišova 2:7) a tiež to, ako bol stvorený: „A Hospodin Boh utvoril Adama, človeka, vezmúc prach zo zeme a vdýchol do jeho nozdier dych života, a človek sa stal živou dušou.“ (1. Mojžišova 2:7). Po páde, ako uvádza Biblia, Adam splodil synov a dcéry na svoj obraz: „Adam žil sto tridsať rokov a splodil syna na svoju podobu a podľa svojho obrazu a nazval jeho meno Set. …a splodil synov a dcéry.“ (1. Mojžišova 5:3-4).

Čítať ďalej...
 
<< Začiatok < Predchádzajúce 1 2 3 4 5 6 7 8 Ďalší > Koniec >>

Strana 3 z 8