stvorenie a veda
Boli všetky dni rovnako dlhé?  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   
 

Keď uvažujeme nad stvoriteľským týždňom, nastoľuje sa aj otázka dĺžky jeho jednotlivých dní: Boli všetky dni stvoriteľského týždňa rovnako dlhé?

Čítať ďalej...
 
Čas a jednotky času  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Čas patrí medzi fyzikálne veličiny. Je odlíšiteľný od iných fyzikálnych (kvalitatívna vlastnosť) a vieme ho merať (kvantitatívna vlastnosť), časový interval môže mať rôznu dĺžku. Práve pre tieto jeho dve vlastnosti (kvalitatívnu a kvantitatívnu) čas je fyzikálna veličina.

Čítať ďalej...
 
Sekunda - Minúta - Hodina  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


1 sekunda je základnou fyzikálnou jednotkou sústavy SI - je to jednotka času.

Čítať ďalej...
 
Deň – rôzny význam pojmu  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


V Písme sa tento pojem vyskytuje v rôznych významoch, napr.: 1. Deň ako jednotka času (jedna 360° otáčka Zeme okolo svojej osi). 2. deň ako svetlá časť kalendárneho (24 hodinového) dňa. 3. Deň v náboženskom zmysle (starohebrejský deň, Deň Pána, Deň Hospodinov, Deň Syna človeka) a tiež v prenesenom slova zmysle ("toto je tvoj deň" a pod.).


V tejto kategórii web stránky pojednáme o dni ako o časovej jednotke  (bod 1.). Na ostatné významy tohto pojmu sa neskôr odkážeme linkami na články v inej kategórii za textom tohto článku.

Čítať ďalej...
 
Ročné obdobia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


V našej kultúre jednou z jednotiek merania času je: jeden rok. Keď tu hovoríme o roku ako o časovom období, máme na mysli slnečný rok, ktorého dĺžka, meraná na 24 hodinové dni, je 365,25 dní. Všetky úvahy v tomto článku robíme vzhľadom na severnú pologuľu Zeme.

Čítať ďalej...
 
<< Začiatok < Predchádzajúce 1 2 3 4 5 6 7 8 Ďalší > Koniec >>

Strana 7 z 8