stvorenie a veda
Veda verzus Evolúcia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

(Podkladový materiál na seminár konferencie Detskej misie, Martin 2005).

Keď sa hovorí na tému veda, viera, evolúcia, stvorenie, tak sa obyčajne rozhovory vedú o chýbajúcich skamenelinách, o dinosauroch, o nespoľahlivosti datovacích metód, o obmedzení vedeckého poznania a nemožnosti vedy povedať nič o tom, ako to bolo na počiatku, o Kainovej manželke a podobne. Áno aj! Sú to dôležité otázky a potrebujeme poznať odpovede aj o tomto všetkom. Možno niektorí očakávate, že aj na týchto seminároch tomu bude tak.

Čítať ďalej...
 
Evolúcia a entrópia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Cestami samovoľného vývoja od neživého k živému, od jednoduchšieho k zložitejšiemu - to je myšlienková línia a myšlienková štruktúra evolúcie. Podľa týchto predstáv je evolúcia pretrvávajúci, neustále pokračujúci a nekončiaci proces vývoja.


Evolúcia je považovaná za univerzálny princíp. Predpokladá sa, že tento vývojový princíp od jednoduchšieho k zložitejšiemu neplatí len pre oblasť živej prírody, ale má univerzálny dosah a zahrňuje celý vesmír. Niekedy dávno, aktom samovoľného (náhodného) výbuchu, nazvaného "veľký tresk" (Big-bang), hmoty sústredenej do malého objemu (bodu), k jej následnému rozptýleniu a potom spôsobom samovoľných zhlukov, malo dôjsť k vytvoreniu vesmírnych objektov a ich usporiadaniu do zložitejších, usporiadanejších štruktúr.

Čítať ďalej...
 
Mýtus večnej energie  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Mýtus večnej energie je len iný mýtus ateizmu


V sekulárnom svete je najrozšírenejším učením o vzniku sveta a vzniku života materialistická evolúcia. Jeho základom je naturalizmus (z lat. natura, príroda, prirodzenosť). Je to filozofický smer podľa ktorého je príroda (materiálny svet) považovaná za jediné bytie alebo za bytie natoľko základné, že všetky ostatné bytia môžu byť na ňu redukované a všetko existujúce je možné popísať prírodnými zákonmi.

Čítať ďalej...
 
Bolesti evolúcie  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Prirodzenou vlastnosťou tvorivého ducha človeka je jeho zvedavosť a snaha nájsť odpovede na všetky možné otázky, vedieť vysvetliť všetky javy z oblasti nášho materiálneho a duchovného bytia. Pod pojmom "duchovné bytie" rozumiem nemateriálnu podstatu našej existencie. V dnešných dňoch obrovského rozmachu vedeckého myslenia a vyspelých technológii nezostáva ani jedna oblasť do ktorej by nezasiahlo racionálne vysvetľovanie a takou je aj otázka vzniku všetkého viditeľného aj neviditeľného bytia a existencie všetkého nás obklopujúceho sveta. Ako a čím bolo toto všetko uvedené do existencie?
Čítať ďalej...
 
Teistická evolúcia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Mnoho ľudí dnes neverí v Bibliu a mnohí z tých, ktorí síce veria v Boha sú presvedčení, že Bibliu treba brať v mnohom ohľade len ako symbolickú a obraznú reč. Predovšetkým je to kniha Genesis, ktorá nie je prijímaná ako Božia doslovná reč a Božia správa o stvorení. Dôvodom je evolučná predstava, že všetko sa vyvinulo cestou náhodných procesov pred mnohými miliónmi rokov. Táto predstava popisuje vznik vesmíru a života ako výsledok pôsobenia prírodných (vedeckých) zákonov bez Božieho pôsobenia. V evolúcii nie je daný žiaden priestor pre účel a cieľavedomosť, ale len pre náhodu a dlhé časové obdobia. V evolučnom modele je mnoho vnútorných protirečení a je v úplnom protiklade k biblickej výpovedi o stvorení - evolúcia je v rozpore s Bibliou.
Čítať ďalej...
 
<< Začiatok < Predchádzajúce 1 2 3 4 5 6 7 8 Ďalší > Koniec >>

Strana 5 z 8