stvorenie a veda
Princípy termodynamiky a evolúcia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Termodynamiku môžeme považovať za najobecnejší fyzikálny obor, lebo je len málo fyzikálnych veličín, javov a procesov, ktoré by neboli teplotne závislé.Termodynamické princípy sú neprekonateľnou prekážkou pre darvinizmus a evolučné nazeranie na vznik vesmíru a života. V tomto článku som sa pokúsil tieto princípy vysvetliť jednoduchým spôsobom, aj keď som sa pre spoľahlivosť a jasnosť výkladu nevyhol použitiu príslušných odborných pojmov a matematických vzťahov.

Čítať ďalej...
 
Čo veda nemôže  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


Evolučná predstava o vzniku vesmíru a života je stále zahrnutá do učebných osnov väčšiny škôl a predkladá sa ako dokázaný fakt. Profesor Edgar H. Andrews je jeden z tých vedeckých pracovníkov, ktorí prijímajú biblický popis stvorenia uvedený v knihe Genesis. Vo svojej knihe "Od ničoho k prírode"prístupným a zrozumiteľným štýlom predkladá odpovede na otázky typu "Odkiaľ pochádzame?", "Ako sa začal život?", "Aký je vek zeme?", a pod.
Čítať ďalej...
 
Vesmír mal počiatok - 1. časť  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Bez ohľadu na mnohé konkurenčné kozmologické teórie, všetky majú jedno spoločné: Vesmír mal počiatok. V tomto jednom sa všetky zhodujú. Prečo je ich však tak veľa? Ich značný počet svedčí o tom, že ani jedna z nich nie je pravdivá a tak pôvodná otázka človeka: “Odkiaľ sa toto všetko vzalo?“ zostáva z ich pohľadu nezodpovedaná. Poznamenávame, že najznámejšia a najpopulárnejšia kozmologická predstava o vzniku vesmíru, Big-Bang, čiže Veľký tresk, je len jedna z nich, jedna z množstva.
Čítať ďalej...
 
Vesmír mal počiatok - 2. časť  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

V prvej časti článku sme uviedli, že všetky kozmologické teórie majú jedno spoločné, hovoria: vesmír mal počiatok. Keď tu hovoríme o kozmologických teóriách, tak máme na mysli teórie či modely vzniku vesmíru postavené na základe vedeckých alebo filozofických úvahách. Tieto úvahy by sme presnejšie mali označiť za špekulatívne (špekulácie).
Čítať ďalej...
 
Vesmír mal počiatok - 3. časť  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


V predchádzajúcich dvoch častiach sme sa zaoberali argumentmi, ktoré poukazujú na počiatok vesmíru. Je však zrejmé, že ak vesmír mal počiatok, „niečo“ muselo spôsobiť jeho existenciu. Ak vesmír niekedy v minulosti vznikol, musela tu byť aj príčina, ktorá ho uviedla do existencie. Je možné logickými úvahami prísť k poznaniu tejto príčiny? Je to nejaká neosobná sila alebo osobný Boh ako učí kresťanstvo a zjavuje Biblia? V tejto časti budeme uvažovať o existencii a charaktere tejto príčiny.

Čítať ďalej...
 
<< Začiatok < Predchádzajúce 1 2 3 4 5 6 7 8 Ďalší > Koniec >>

Strana 2 z 8