Najnovšie články

Mýtus večnej energie  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Mýtus večnej energie je len iný mýtus ateizmu


V sekulárnom svete je najrozšírenejším učením o vzniku sveta a vzniku života materialistická evolúcia. Jeho základom je naturalizmus (z lat. natura, príroda, prirodzenosť). Je to filozofický smer podľa ktorého je príroda (materiálny svet) považovaná za jediné bytie alebo za bytie natoľko základné, že všetky ostatné bytia môžu byť na ňu redukované a všetko existujúce je možné popísať prírodnými zákonmi.


Naturalizmus vo vede sa prejavuje ako:


a) metafyzický naturalizmus - je definovaný ako opozícia dualizmu a transcendentalizmu,


b) axiomatický naturalizmus - považuje všetky hodnoty, predovšetkým hodnoty etické, za výsledok vývoja – hodnoty vyjadrujú potreby a záujmy organizmov – a


c) metodologický naturalizmus - vychádza z tvrdenia (tézy), že neexistuje žiadna oblasť, na ktorú by nebolo možné rozšíriť metódy prírodných vied. Vedeckej metóde sa prisudzuje možnosť neobmedzenej a univerzálnej aplikácie.


Podľa tohto smeru (naturalizmu), neexistuje teda žiadne bytie mimo prírodu (mimo materiálny svet) alebo bytie prírode nadradené.


V obecnom ponímaní sa v materializme, ako vo filozofickom smere a spôsobe myslenia, za základ všetkého považuje hmota (látka, matéria) alebo všeobecne fyzikálne preukazovateľné a objektívne existujúce entity. Hmota sa berie ako jedna (fyzikálna) entita. Všetko duchovno je chápané ako odvodené, v extrémnych prípadoch dokonca ako redukovateľné na látkovú povahu. Materializmus je úzko spojený s ateizmom. V materializme je hmota považovaná za večnú, za večne existujúcu. To je mýtus materializmu a ateizmu. Tento mýtus o večne existujúcej hmote (látke) však rúcajú (zdanlivo) aj samotné predstavy o vzniku sveta vychádzajúce z evolučných koncepcií alebo majúce v sebe evolučné prvky. Takou je napríklad aj v súčasnosti najrozšírenejšia sekulárna kozmologická predstava o vzniku sveta známa pod názvom Big-Bang (Veľký tresk). Aj podľa tejto predstavy vesmír mal počiatok. Ten počiatok mal nastať v okamžiku, keď sa objavila prvá elementárna častica.


Prečo tvrdíme, že mýtus o večne existujúcej hmote je len zdanlivo odstránený (zrútený)? Kozmologická predstava Big – Bangu teraz vychádza z predstavy všade prítomného a bez počiatku existujúceho vákua v ktorom sa nachádzajú virtuálne častice v tzv. poľovej forme. Pod poľovou formou sa rozumie stav, v ktorom existuje bytie (realita) vo forme energie, teda nie vo forme látkových častíc. Energie je ďalšia (fyzikálna) entita. Bytie, súcno, sa prejavuje (existuje) v dvoch formách: ako pole (vo forme energie, napríklad elektromagnetické pole) a ako látka (vo forme látkových častíc, korpuskúl, napríklad atómov). Tieto dve formy sú si navzájom ekvivalentne a ich súvis vyjadruje známy Einsteinov vzťah ekvivalencie hmotnosti a energie. Ekvivalenciu energie a hmoty (hmotnosti) potvrdzujú experimenty pri ktorých častica interagujúca so svojou antičasticou stráca svoju látkovú formu a mení sa na energiu. Napríklad keď dôjde k interakcii elektrónu a jeho antičastice pozitrónu, vzniknú dva fotóny, teda dve "porcie" energie. Známa je aj opačná reakcia: výsledkom interakcie dvoch fotónov (dvoch "porcií" energie) sú dve látkové častice: elektrón a pozitrón.


Teda vákuum bolo a je vždy a všade a v ňom sa nachádzajú virtuálne objekty (stavy) vo forme energie. Podľa Big – Bangu došlo k fluktuácii vákua a z vákua sa vynorili látkové častice. Virtuálne poľové častice (porcie energie) sa zmenili na látkové častice. Vznik fluktuácie a vynorenie sa látkových častíc z vákua je podľa tejto predstavy považované za okamih vzniku vesmíru. Takto je teda zdanlivo zrútený ateistický mýtus o večne existujúcej hmote (entity), ale len zdanlivo. Namiesto neho je podsunutá predstava večného vákua a energie (entity), ktorá je v ňom tiež večne existujúca vo forme poľových častíc. A to nie je nič iné, ako mýtus o večne existujúcej energii. Jeden mýtus je nahradený iným mýtom, jemu ekvivalentným.


Vesmír však mal počiatok a keď mal počiatok, ani hmota ani energia neexistovali večne. Pre viac na túto tému klikni na nasledovné linky:


Vesmír mal počiatok - 1. časť; Vesmír mal počiatok - 2. časť; Vesmír mal počiatok - 3. časť.



Späť na zoznam článkov Stvorenie a veda.


Vytvorené: 28. marec 2012.

Upravené: 3. október 2013.