Najnovšie články

Odpúšťajme  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   

Láska vždy odpúšťa. Ježiš nám to dokonale ukázal na kríži: "A Ježiš hovoril: Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia!"

Lukáš 23:24


Potrebujeme odpustenie. Kde by sme boli bez odpúšťajúceho Boha?


"Ale Boh tak dokazuje svoju lásku naproti nám, že keď sme my ešte boli hriešnikmi, Kristus zomrel za nás. A tak teda je o mnoho istejšie, že teraz, keď sme ospravedlnení jeho krvou, budeme zachránení skrze neho od budúceho hnevu. Lebo ak vtedy, keď sme boli nepriateľmi, boli sme zmierení s Bohom skrze smrť jeho Syna, tak je o mnoho istejšie, že súc zmierení budeme spasení jeho životom" (Rímskym 5:8).


Boh nám odpustil vo svojom Synovi. Ale aj ty musíš odpúšťať. Dokonca ešte skôr, než sa ti druhá osoba ospravedlní.  "Buďte k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťajte, ako aj vám odpustil Boh v Kristovi" (Efezským 4:32).


Buď vždy tým, ktorý odpúšťa, dokonca aj vtedy, keď je viac alebo úplne vinný ten druhý. Si pred Bohom zodpovedný za obnovenie narušeného vzťahu nezávisle od toho, kto je vinný alebo koľkokrát proti tebe zhrešil. "Vystríhajte sa! A keby zhrešil proti tebe tvoj brat, potresci ho; a ak sa pokaja, odpusť mu. A keby sedem ráz za deň zhrešil proti tebe a sedem ráz za deň by sa obrátil k tebe a povedal: Kajam sa, odpustíš mu!" (Lukáš 17:3-4).


Iba odpustenie môže prečistiť kanál viery, ktorá pôsobí v našich srdciach. Odpustenie je základnou, nevyhnutnou podmienkou schopnosti priblížiť sa v modlitbe k Bohu: "A keď stojíte na modlitbe, odpúšťajte, ak máte niečo proti niekomu, aby aj váš Otec, ktorý je v nebesiach, vám odpustil vaše poklesky. " (Marek 11:25).


Ak dovolíme, aby nás zožierali negatívne výroky alebo činy iných, otvárame satanovi cestu do nášho života. Môžeme sa toho zbaviť iba tak, že odpustíme ľuďom, ktorý to zapríčinili, bez ohľadu na to, či máme pravdu my, alebo oni. To umožní Bohu, aby nás obnovil a uzdravil. Horkosť je satanovou zbraňou, preto nedovoľme, aby v nás zapustila korene. Horkosťou je akákoľvek myšlienka, slovo alebo skutok, ktorá je v rozpore s odpustením a pramení z ublíženia.


Spracované s použitím materiálu B.Gordon a D.Fardouly: "Základy kresťanského života".


Vytvorené dňa: 28. októbra 2012.

Upravené dňa: 20. júna 2013.