Najnovšie články

Trúba veľkého zvuku a trúba Božia  PDF  Tlač  Email
Autor: Drahoslav Vajda   


A pošle svojich anjelov s trúbou veľkého zvuku, a zhromaždia jeho vyvolených od štyroch vetrov, od jedných končín nebies až po ich druhé končiny.

Matúš 24:31

Lebo sám Pán s veliteľským povelom, s hlasom archanjela a s trúbou Božou zostúpi z neba, a mŕtvi v Kristu vstanú najprv.

1. Tesalonickým 4:16


Pred nejakým časom mi brat položil nasledovnú otázku: "Je trúba veľkého zvuku vo verši Matúš 24:31 totožná s trúbou Božou z 1.Tesalonickým 4:16?" Skôr než na túto otázku odpovieme, preskúmajme oba verše v ich kontexte.


1. O akých udalostiach hovorí text na týchto dvoch miestach?

V 1. Tesalonickým 4:13-18 sa hovorí o vzkriesení spasených mŕtvych a ich súčasnom vychvátení spolu so spasenými živými v ústrety Pánovi. Vzkriesenie týchto spasených mŕtvych je súčasťou toho, čo poznáme pod označením "Prvé vzkriesenie" a vychvátenie týchto vzkriesených mŕtvych spolu so spasenými žijúcimi v ústrety Pánovi, poznáme pod označením "vychvátenie (alebo: vytrhnutie) Cirkvi".


V 24-tej kapitole Matúšovho evanjelia sa hovorí o posledných časoch, o druhom príchode Ježiša Krista späť na zem (Matúš 24:3 "A keď sedel na Olivovom vrchu, pristúpili k nemu učeníci osobitne a riekli: Povedz nám, kedy to bude, čo bude znamením tvojho príchodu a skonania sveta? A Ježiš odpovedal a riekol im:..."). Mám za to, a tak tomu rozumiem, že v tejto kapitole, keď sa hovorí o príchode Pána Ježiša Krista späť na zem, tak sa pod jeho príchodom rozumie skutočnosť, že sa jeho noha skutočne (fyzicky) dotkne zeme (viď tiež verše 42-46). Jedná sa teda o dve rôzne udalosti z hľadiska významu.


Aká je časová súvislosť týchto dvoch udalostí?

Mám za to, že udalosť vychvátenia Cirkvi a druhý fyzický príchod Pána Ježiša Krista späť na zem sú udalosti, ktoré nastanú v rôznom čase.


Prvá udalosť - vychvátenie Cirkvi - nastane pred tým, než sa noha Pána fyzicky dotkne zeme. V 1. Tesalonickým 4:13-18 sa píše o stretnutí Ježiša Krista iba s tými, ktorí patria jemu, ktorí patria do jeho Tela, s tými, ktorí tvoria jeho Cirkev. Teda netýka sa všetkých ľudí.


V Matúšovi v 24. kapitole sa píše o tom, že ho uvidia všetky pokolenia zeme (verš 30). Uvidia ho všetci tí, ktorí na zemi zostali po vychvátení Cirkvi. Keď sa noha Pána fyzicky dotkne zeme, Cirkev, jeho svätí, už prídu s ním (viď tiež napr.: Zjavenie 19:8+14; Matúš 25:31). Jedná sa teda o dve rôzne udalosti aj z hľadiska času.


Kde nastanú tieto dve udalosti?

Cirkev sa so svojim Pánom stretne v povetrí (1. Tesalonickým 4:17) a fyzicky Ježiš Kristus zostúpi na Olivovú horu. Jedná sa o dve rôzne udalosti aj z hľadiska miesta ich uskutočnenia.


Aké sú to udalosti?

Písmo zjavuje, že vytrhnutie Cirkvi a stretnutie sa tých, ktorí patria do Cirkvi, s Pánom, bude radostná udalosť. Prečo? Lebo od okamihu, kedy sa stretneme s Pánom budeme navždy s ním. A to je naozaj radostná udalosť a máme sa tým potešovať (1. Tesalonickým 4:18). Od toho okamihu, ako sa stretneme s Pánom, budeme už navždy s ním! A to je radosť nevýslovná!


Pozadie udalosti opísanej v Matúš 24:30-31 je opisované ako tragické (pokolenia zeme budú plakať), bolestivé a ťažké, a to ako pred, tak aj po verši 30. Pre mnohých druhý príchod Ježiša Krista na zem bude znamenať večné zatratenie, večné odlúčenie od tváre Pánovej. Jedná sa o dve rôzne udalosti aj z hľadiska dôsledkov!


2. Aké znamenia budú sprevádzať tieto dve udalosti?

Keď Pán Ježiš Kristus zostúpi z neba v ústrety svojej Cirkvi, túto udalosť budú sprevádzať nasledovné znamenia (1. Tesalonickým 4:16):

- veliteľský povel - rozumej povel Pánov
- hlas archaniela
- trúba Božia

V Matúšovi v 24. kapitole je príchod Pána Ježiša Krista sprevádzaný nasledovnými udalosťami (verš 29 a 30):

- zatmie sa slnce, mesiac nedá svojej žiare, hviezdy budú padať a nebeské moci sa budú pohybovať
- ukáže sa znamenie Syna človeka na nebi
- vtedy budú plakať všetky pokolenia zeme a
- uvidia Syna človeka prichádzajúceho na oblakoch.

A kde je trúba veľkého zvuku?

Táto trúba veľkého zvuku bude znieť, keď jeho anjeli pôjdu a budú zhromažďovať jeho vyvolených: "... A pošle svojich anjelov s trúbou veľkého zvuku, a zhromaždia jeho vyvolených od štyroch vetrov, od jedných končín nebies až po ich druhé končiny" (Matúš 24:31).


Trúba Božia bude znieť počas zostupovania Pána Ježiša Krista dolu z neba do povetria a za súčasného vystupovania Cirkvi zdola hore do povetria. Trúba Božia bude znieť na znamenie tým, ktorí patria do Cirkvi. Trúba veľkého zvuku bude znieť, keď iní vyvolení budú zhromažďovaní zo všetkých kútov zeme späť na to miesto, kde bude Ježiš Kristus a bude znieť im na znamenie. Trúba veľkého zvuku bude znieť pre tých vyvolených, ktorí v čase príchodu Pána Ježiša budú na zemi. V evanjelickom preklade verš 31 začína doslova: "Potom vyšle (alebo: pošle)....To slovo "potom" naznačuje - ako aj zmysel celého verša 31, že najprv príde na zem, že jeho noha sa najprv dotkne zeme a až potom vyšle svojich anjelov, aby zo všetkých končín zeme zhromaždili jeho vyvolených, všetkých čo sú pod nebom. Pritom sa tu nehovorí o vzkriesení, ako je tomu v 1. Tesalonickým 4:13-18. Nezabudnime, že Ježiš Kristus má dve stáda, dva ovčince (Ján 10:16 "A mám aj iné ovce, ktoré nie sú z tohoto ovčinca, aj tie musím priviesť, a počujú môj hlas, a bude jedno stádo a jeden pastier").


Tieto dve trúby budú znieť za rozdielnym účelom. Jedna bude znieť pri vychvátení vyvolených zo zeme do povetria a pre nich. Druhá trúba bude znieť pri zhromažďovaní iných vyvolených, pre tých, ktorí v čase jeho druhého príchodu budú na zemi.


3. Aká je odpoveď na položenú otázku?

Z toho, čo môžeme porozumieť z Písma, môžeme povedať, že odpoveď na otázku "Je trúba veľkého zvuku vo verši Matúš 24:31 totožná s trúbou Božou z 1.Tesalonickým 4:16?" znie: "Nie, nie je! Trúba veľkého zvuku nie je totožná s trúbou Božou".